SISÄLTÖ

Mikä on autentikaattori ja mihin sen voi ladata?

Autentikaattori on sovellus, joka luo kertakäyttöisiä aikarajoitettuja avainkoodeja. Autentikaattori-sovelluksen avainkoodeja käytetään kaksivaiheisessa tunnistautumisessa palveluun kirjautuvan käyttäjän oikeellisuuden vahvistamiseksi. Autentikaattori liitetään Maventan kirjautumiseen ensimmäisen kirjautumiskerran yhteydessä joko skannaamalla QR-koodin, tai syöttämällä manuaalisen koodin sovellukseen. Tämän jälkeen sovellus antaa sinulle 6-numeroisen koodin käytettäväksi kirjautumiseen.

Voit ladata Autentikaattorin joko älypuhelimellesi tai tietokoneellesi.

Täytyykö minun maksaa autentikaattorista?

Useimmat autentikaattori-sovellukset jotka tukevat kaksivaiheista tunnistautumista ovat maksuttomia kaikille (esim. suosittelemamme Google Authenticator). Lataamalla maksuttoman sovelluksen, ei käytöstä aiheudu mitään lisäkuluja.

Voinko ladata autentikaattorin muualle kuin puhelimeen?

Voit asentaa Autentikaattori -sovelluksen myös tietokoneellesi. Lisätietoja löydät tarvittaessa täältä.

Voiko kaksivaiheisen vahvistamisen ottaa pois käytöstä?

Kaksivaiheista vahvistusta ei voida ottaa pois käytöstä. Turvallisuussyistä Maventaan kirjautuminen onnistuu nykyisin ainoastaan ottamalla käyttöön autentikaattorin tai muun kaksivaiheisen vahvistuksen. Voit kuitenkin alun määritykset kertaalleen tehtyäsi valita kirjautumisnäkymässä, että käyttämäsi laite muistetaan 30 päivää, jonka aikana koodia ei vaadita uudelleen kirjautumiseen. Tällöin koodi tulee syöttää vain 30 päivän välein.

Tämä mahdollistaa sen ettei usein kirjautuvien käyttäjien tarvitse käyttää autentikaattoria jokaisella kerralla kirjautumiseen, vaan salasana ja käyttäjätunnus riittävät.
Kirjautumiskäytäntöä on päätetty muuttaa siksi, että sähköpostitse lähetettävän 2FA-vahvistuskoodin ei ole katsottu olevan sellaisenaan tarpeeksi tietoturvallinen ja toimiva tapa. Sähköpostitse lähetettävien vahvistuskoodien saapuminen vastaanottajalle on ollut esimerkiksi riippuvainen vastaanottajan sähköpostipalvelimen toiminnasta, jolloin kyseinen kirjautuminen ei ole palvellut kaikkia käyttäjiä yhtä hyvin.
Nyt kun autentikaattori on korvannut kyseisen sähköpostitse lähetettävän koodin, nämä haasteet ovat poistuneet samalla.
Sen sijaan, että sähköpostista käytäisiin erikseen poimimassa vahvistuskoodi, se poimitaan nykyisin autentikaattori-sovelluksesta, joka voi olla asennettuna tietokoneelle, selaimelle lisäosana tai kännykälle.
Alkumääritysten jälkeen varsinainen prosessi pysyy siis hyvin samankaltaisena, eikä varsinaisen kirjautumisprosessin tulisi kestää huomattavasti kauemmin kuin aikaisemminkaan.

Asennusongelma tietokoneelle?

Mikäli olet yrittänyt asentaa autentikaattoria tietokoneelle eikä se onnistu, suosittelemme sinua kokeilemaan toisen autentikaattorin latausta sen sijaan. Kaikki eri palveluntarjoajien autentikaattorit eivät välttämättä toimi kaikissa käyttöjärjestelmissä.Jos olet kokeillut useamman eri autentikaattorin asennusta tietokoneellesi siinä onnistumatta, suosittelemme sinua kokeilemaan autentikaattorin asennusta sen sijaan selaimeesi lisäosana. Sen lataus selaimen lisäosana onnistuu esimerkiksi Chromelle, Firefoxille ja Edgelle :

Chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/authenticator/bhghoamapcdpbohphigoooaddinpkbai

Firefox: https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/auth-helper/

Edge: https://www.microsoft.com/en-us/p/authenticator-extension/9p0fd39wffmk?activetab=pivot:overviewtab