Kuluttajaverkkolaskutus (B2C) mahdollistaa Suomessa kuluttajaverkkolaskujen lähettämisen kuluttajien henkilökohtaisiin verkkopankkeihin sekä suoramaksujen lähettämisen kuluttajille, jotka eivät käytä verkkopankkipalvelua. Palvelun käyttö vaatii suomalaisen y-tunnuksen.

Laskuttajan tulee aktivoidan kuluttajaverkkolaskutus erikseen, mikä tapahtuu lähettämällä pankkeihin laskuttajailmoitukset (SI-sanomat), jolla ilmoitetaan kuluttajille, että heillä on mahdollisuus vastaanottaa verkkolaskuja kyseiseltä laskuttajalta. Kuluttajat ilmoittavat haluavansa saada verkkolaskuja laskuttajalta vastaanottajailmoituksella (RI-sanomalla)Vastaanottoehdotusta (RP-sanoma) käytetään, kun laskuttaja haluaa ehdottaa kuluttajaverkkolaskuja kuluttajalle.

Kuluttajaverkkolaskutuksen prosessi


Process for bank messaging


  1. SI-sanomat luodaan ja lähetetään laskuttajan ERP:stä Maventalle. Laskuttajan tulee lähettää erikseen yksi SI-sanoma jokaiseen pankkiin. (Lista pankeista)

  2. Maventa lähettää SI-sanomat eteenpäin operaattori pankkiin (DABAFIHH).

  3. Operaattori pankki lähettää SI-sanomat eteenpäin jokaiselle pankille.

  4. Pankit vastaanottavat SI-sanomat ja tallentavat tiedon siitä, että laskuttaja on valmis lähettämään kuluttajaverkkolaskuja Maventan kautta. Tämän jälkeen laskuttajaa voidaan hakea verkkopankissa olevasta laskuttajarekisteristä.

  5. Sopimus kuluttajaverkkolaskutuksesta syntyy laskuttajan ja kuluttajan välille, kun kuluttaja ilmoittaa pankille haluavansa vastaanottaa kuluttajaverkkolaskuja kyseiseltä laskuttajalta ja antaa heidän SI-sanomassa pyytämän tunnisteviitteen (esim. viitenumero)

  6. Pankki lähettää operaattori pankille RI-sanoman, eli ilmoituksen siitä, että kuluttaja haluaa vastaanottaa verkkolaskuja.

  7. Operaattori pankki lähettää RI-sanoman edelleen Maventalle.

  8. Laskuttajan ERP lataa Maventalle tulleet RI-sanomat ja tallentaa kuluttajien tiedot asiakasrekisteriin.

  9. Laskuttaja on nyt valmis lähettämään kuluttajaverkkolaskuja kyseiselle kuluttajalle. Katso kuluttajien verkkolaskujen vaatimukset.

Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.